Kawa przede wszystkim kojarzona jest z porannym pobudzeniem. Pijemy ją przed pracą lub podczas towarzyskich spotkań. Jej aromat pobudza zmysły i wprowadza przyjemny nastrój, a charakterystyczny gorzkawo-kwaskowaty smak pieści podniebienie. Czemu kawa, którą tak kochamy, zawdzięcza swoje wyjątkowe walory i jak wygląda proces jej produkcji? Kluczem jest czynność określana jako palenie ziaren.

Czym jest proces palenia?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kawa w swojej pierwotnej, naturalnej wersji występuje w wariancie zielonym. Taki kolor mają ziarna kawy. Proces palenia ziaren, to najprościej mówiąc poddanie ich termicznej obróbce. Zielone ziarna kawy prażone są w określonej temperaturze i w konkretnym czasie. Zakres dobieranego ciepła oraz czas prażenia zależy od efektu, jaki ma zostać osiągnięty. Jeżeli jednak chodzi o temperaturę, zazwyczaj jest to przedział miedzy 200, a 250 stopni Celsjusza.

Dlaczego ziarna poddawane są paleniu?
Palenie kawy to podstawowa czynność, która prowadzi do tego, żeby móc uzyskać aromat i smak, z jakiego kawa słynie na całym świecie. Gdyby proces ten nie byłby przeprowadzany, nie znalibyśmy takiego pojęcia jak kawa czarna. Jak zostało powiedziane, ziarna kawy w naturalnej postaci są zielone i jedynie taki rodzaj kawy moglibyśmy pić, gdyby nie proces palenia. Kawa zielona jest zupełnie innym napojem, niż ta, którą znamy z porannego pobudzania organizmu. Jej smak jest o wiele bardziej łagodny i pozbawiony charakterystycznej goryczki, a zdecydowanie bardziej wyczuwana jest nuta kwaskowatości. Zielona kawa w smaku bardziej przypomina zieloną herbatę. Palenie ziaren jest zatem procesem, który nadaje kawie nie tylko koloru czarnego i znacznie zmiękcza twardość ziaren, ale przede wszystkim nadaje jej charakterystycznego smaku. Specjaliści podają, że w naturalnym ziarnie kawy znajduje się ok. dwudziestu pięciu substancji smakowych i aromatycznych, natomiast proces palenia potrafi wytworzyć w nich aż siedemset. Czynność ta zatem ustala balans goryczki i kwaskowatości, wydobywa olejki eteryczne zawarte w ziarnach, a także reguluje poziom kofeiny.

Czas palenia
Zostało powiedziane, że proces palenia ziaren może mieć różny czas. Od tego, jak długo ziarna poddawane będą procesowi prażenia, zależy efekt, jaki zostanie osiągnięty. Im krócej czynność ta trwa, tym większą zawartość kofeiny będą posiadały otrzymane ziarna. Niezwykle ważna jest także temperatura. Ze względu na jej wysokość, wyróżniamy trzy stopnie palenia. Pierwszy określany jest mianem jasnego. Przebiega on w przedziale od 196, do 205 stopni Celsjusza. Osiągany efekt to wysoka kwasowość i duża zawartość kofeiny. Drugi stopień to palenie średnie, które odbywa się w przedziale między 210, a 220 stopni C. Charakteryzuje się ono wytworzeniem goryczki i jednoczesnym zmniejszeniu kwaskowatości, a także zoptymalizowaniu zawartości kofeiny. Trzeci stopień to tzw. palenie ciemne, które wymaga temperatury od 220/225, do 250 stopni Celsjusza. Osiągany efekt to wyjątkowo mocna gorycz, bardzo niska kwaskowatość i niemalże zerowa zawartość kofeiny.

Kategorie: Ciekawe

1 komentarz

Sonia · 5 października, 2020 o 6:14 pm

Bardzo ciekawy artykuł, nie wiedziałam o tym.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *